logga bruksschafer.se

Om schäferhunden

Schäferhund

Schäferhund, ofta endast schäfer (tyska för ”herde”), är en hundras som ingår i vallhundsgruppen. Fortfarande vallas får med ”oregistrerade ” schäferhundar framför allt i tyskland, och fast dessa hundar inte ar stamtavlor, är de ättlingar till arbetande fårhundar vars anor kan spåras till bronsåldern.

Marcus Terrentius Varro (116-27 f.Kr.), romersk historiker, var en av de första som beskrev schäfern. Han nämnde för övrigt bara vita hundar, vilka idag inte är godkända inom schäferaveln, och efter att ha avlats ett tag i amerika kom de att godkännas i Schweiz, och har senare inlemmats internationellt som ”Vit herdehund”, men ursprunget är detsamma.

Modern schäfer

Vad man vanligen idag menar med schäfer, är den renodlade Brukshunden (tjänste- och tävlingshunden) som ”föddes” i början av tjugonde seklet. Schäfern är idag världens populäraste ras, men rekommenderas inte som renodlad sällskapshund,eftersom den kräver en kompetent och intensiv dressyr, och behöver arbeta för att må bra. Rasen inom vissa linjer har dessutom stora problem med hälsan, bland annat har många individer problem med lederna, ryggen och med olika allergier, mm.

Ur standarden sägs: ”En Schäfer skall ha ett jämt humör och ha goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som vakt-, skydds-, tjänste-, tävlings-, polis-, väktar-, ledar-, vall-, och andra tjänstehundar”.

Det föds cirka 2 700-3 000 schäfervalpar varje år i Sverige.
Det föds cirka 50 000-60 000 schäfervalpar varje år i Tyskland.

Historia

Den moderna schäferens grundare var ryttmästare Max von Stephanitz som med tysk noggrannhet påbörjade aveln av den moderna schäfern. Hans första hundar var tiken Freya von Grafrath som inköptes 1897, och en hanhund som föddes i Hannover 1895 och hette Hektor Linksrhein vilken inköptes 1898 för 200 Mark i Frankfurt och fick nr 1 i stamböckerna. Hektors farfar ”Greif” som ställdes ut i Hannover 1882 var vit, varför än idag en del schäfrar är vita, även om vita schäfrar förbjöds 1933 i europeisk schäferavel och kallas idag vit herdehund.

Fler hundar bildade grunden och de var av två typer, en lite mindre med stående öron varggrå päls fran Thüringen, och en annan typ fran Württemberg, vilken härstammade fran de Schwäbiska alperna och Alsace, därav det engelska namnet Alsatian.

 • 1901 erkändes schäfern som polishundsras i Tyskland
 • 1905 stambokfördes den första schäfern i Sverige
 • 1913 började schäfrar användas inom göteborgspolisen
 • 1924 bildades den första Svenska Schäferhundklubben afs (SBK)
 • 2002 bildades SBS Svensk Bruks SCHÄFER

Ursprungsland-Tyskland

 • SKK: Vall-, boskaps- och herdehundar
 • FCI: Group 1, Section 1
 • AKC: Herding Group
 • ANKC: Group 5 (Working Dogs)
 • CKC: Herding Dogs
 • KC(UK): Working Group
 • NZKC: Working

 

Be Sociable, Share!

Add reply

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera